Hanna´s Handmade

Villatarinoita

Ahvenanmaan lampaita laitumella
Ahvenanmaan lampaita laitumella

Käsintehdyn villa-asusteen hoito

Ajattomat Hanna´´ s Handmade -villa-asusteet tehdään  käsin Kirkkonummen Veikkolassa. Hyvällä huolenpidolla ne kestävät sukupolvelta toiselle. Tässä artikkelissa kerron sinulle vinkkejä ja palveluista, kuinka voit huoltaa villa-asusteitasi.

Tuuleta tai pakasta villa-asuste

Hanna´ s Handmade -villa-asusteet on tehty käsin suomalaisesta villasta. Suomalainen villa on kestävää ja luonnonmukaista. Villa hoitaa itse itseään ja hylkii likaa. Sen huolloksi riittää usein pelkkä tuuletus raikkaassa ilmassa. Jos tuuletus ei riitä voit pakastaa asusteen tiiviissä muovipussissa parin tunnin ajan.

Villan käsinpesu

Jos villa-asusteessasi on tahroja tai se on muuten likaantunut, pese villa-asusteesi hellästi käsin purskutellen +30 asteisessa miedossa pesuaineliuoksessa, huuhtele ja puristele varovasti suurin vesi pois. Kuivaa villa-asuste aina tasona esimerkiksi froteepyyhkeen päällä.

Villa-asusteen korjaus

Voit myös toimittaa Hanna´ s Handmade -asusteesi pestäväksi Hannalle. 

Jos Hanna´ s Handmade -villa-asusteesi on rikkoutunut, on villa-asusteet on useimmissa tapauksissa mahdollista korjata. Hannalla on korjauspalvelu, jos haluat toimittaa Hanna´ s Handmade -villa-asusteesi korjattavaksi. 

Villan kierrätys

Kun Hanna´ s Handmade -villa-asusteesi on käyttöikänsä päässä tai siitä on tullut sinulle tarpeeton, voit lähettää sen Hannalle kierrätettäväksi.

Annan sinulle kiitokseksi kierrätettävästä asusteesta 20 prosentin alennukseen oikeuttavan etukoodin uuden normaalihintaisen Hanna´ s Handmade -villa-asusteen hankintaan. Etukoodi on voimassa yhden vuoden sen päiväyksestä. Korjaus- ja käyttökelpoiset villa-asusteet kunnostan Second hand-myyntiin. Villa-asusteet säilyttävät hyvin arvonsa ja ne ovat haluttuja myös erilaisissa second hand -kaupoissa.

Kompostoi

Mikäli villa-asusteesi ei ole enää korjattavissa tai kierrätettävissä, voit kompostoida sen. Villa on puhdas luonnontuote, eikä siitä jää mitään haitallista maahan. Suomessa ei käytetä rutiininomaisesti lampaan villaan ruiskutettavia loisten torjunta-aineita, jotka ovat ympäristölle haitallisia. Hanna´ s Handmade -merkki asusteessa ei maadu, ja sen voit hävittää sekajätteenä. 

Lampaita-kesäisellä-laitumella
Lampaita-kesäisellä-laitumella

Suomalaiset lammasrodut Hanna´s Handmade -asusteissa

Suomi on tunnettu monista korkealaatuisista luonnonmateriaaleistaan, ja yksi niistä on villa. Suomalainen villa on arvostettua ympäri maailmaa sen laadukkuuden ja kestävyyden vuoksi. Suomalaiset lammasrodut ovat olennainen osa suomalaista villan tuotantoa ja ne ovat myös tärkeä osa Suomen maataloutta. Tässä artikkelissa kerron niistä suomalaisista lammasroduista ja niiden ominaisuuksista, joiden villaa käytän Hanna´ s Handmade –asusteissa.  

Suomenlammas

Suomenlammas on yksi Suomen vanhimmista lammasroduista ja se on myös maamme alkuperäinen lammasrotu. Suomenlammas on keskikokoinen, pystykorvainen lammas, jonka turkki on yleensä valkoinen. Suomenlampaan villa on erittäin pehmeää ja sitä käytetään moniin eri käyttötarkoituksiin kuten villapaitoihin, huiveihin, pipoihin ja mattoihin.

Suomenlammas on erittäin sopeutuvainen ja kestävä rotu, joka pärjää hyvin Suomen olosuhteissa. Se on myös hyvä laiduntaja. Suomenlampaan kasvatus on tärkeää suomalaiselle maataloudelle ja sen kanta onkin kasvanut viime vuosina.

Suomenlampaan villasta teen pipoja, huiveja ja shaaleja.

Kainuunharmas

Kainuunharmas on toinen Suomen alkuperäisistä lammasroduista ja se on nimensä mukaisesti peräisin Kainuun alueelta. Kainuunharmas on keskikokoinen ja sen väritys on karitsana usein musta, mutta muuttuu harmaaksi eläimen kasvaessa. Lampaalla on useimmiten mustat jalat ja pää. Sen villa on paksua ja kestävää. Kainuunharmaksen villa on hyvin arvostettua sen pehmeyden, lämpöominaisuuksien ja kestävyyden vuoksi.

Kainuunharmas on hyvin sopeutuvainen rotu, joka pärjää karuissakin olosuhteissa. Sekin on hyvä laiduntaja. Kainuunharmaksen kanta on ollut uhattuna, mutta viime vuosina sen kasvatus on lisääntynyt ja rotu on saanut lisää suosiota.

Kainuunharmaksen villasta teen paljon pipoja, huiveja, paitoja ja shaaleja. 

Ahvenanmaan lammas

Ahvenanmaan lammas on erittäin harvinainen suomalainen lammasrotu. Ahvenanmaan lammas on keskikokoinen, ruskea lammas, jonka kaksikerroksinen villa on kestävää. Pohjavilla on lyhyttä ja pehmeää ja eristää kylmää vastaan. Peitinvilla on pidempää ja muodostaa suojaavan kerroksen esimerkiksi sadetta vastaan.

Ahvenanmaan lammas on erittäin sopeutuvainen ja kestävä rotu, joka pärjää hyvin karuissa olosuhteissa. Se on myös hyvä laiduntaja. Rotu on kotoisin Ahvenanmaalta ja sen historia juontaa juurensa aina 1700-luvulle saakka.

Ahvenanmaanlammas on uhanalainen rotu, mutta se on hitaasti yleistymässä Suomessa. Ahvenanmaanlammasta tavataan sekä saaristossa että Manner-Suomessa. Ahvenanmaan lammas on erittäin tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä ja sitä on pyritty pelastamaan erilaisilla pelastusohjelmilla ja -projekteilla. Tämän lisäksi Ahvenanmaan lammas on tärkeä symboli Ahvenanmaan identiteetille ja se on Ahvenanmaan maakuntaeläin.

Ahvenanmaan lampaan villasta olen tehnyt huiveja.